Företaget Våra tjänster Info Studier & Föräldrar Stipendier & Skolkostnader Sporter Info Idrott Seminarier & Mässor Kontakta oss
 

Lista över sporter

Nedan följer de vanligaste sporterna skandinaviska idrottare blir tilldelad stipendier för. OBS! Detta är riktlinjer och dessa kan variera. Givetvis så finns de flesta sporter representerade på amerikanska universitet där man kan söka idrottsstipendier. Fyll i en ansökningsblankett ett så kallat ”Sports Questionnaire”. Det kan du finna under ansökan.

Kom igång med ansökningsprocessen och ditt utlandsstudieäventyr redan idag! Kontakta Scandinavian Sports för mer information.

Klicka på länken till höger för att läsa mer om just din sport.

Fotboll – Soccer

Scandinavian Sports arbetar med 2 olika organisationer i fotboll på college i USA:

NCAA
NAIA

NCAA finns i tre divisioner och NAIA finns i en division. Nivån på fotbollen i NCAA division I motsvarar ungefär division I-II i Sverige men det finns över 200 lag med varierande kvalité. Trupperna här består ofta utav 30 spelare.
NCAA division II motsvarar ungefär division I-III i Sverige men även här finns det över 200 lag med varierande kvalité. Trupperna består ofta av cirka 20 spelare. De bättre division II lagen slår väldigt många av division I lagen.
NCAA division III motsvarar ungefär svensk division II-IV.
NAIA har bara en division med 209 lag. Nivån varierar mellan svensk division I-V.

Kvalitén mellan lagen och divisionerna är endast framtagen som en generell riktlinje. Dessutom kan standarden variera på skolorna från år till år beroende på hur rekrytering av spelare utfallit.

Golf

Collegegolf håller en väldigt hög klass. Mer än två tredjedelar av alla PGA & LPGA -spelare har studerat och spelat golf på college eller universitet. Generellt kan man säga att man bör ha tävlingserfarenhet från FSB Elit och helst även internationella meriter och landslagsuppdrag om man ska ha en bra chans på en högt rankad division I-skola. Kriterierna är dock inte alltid lika tuffa för tjejer som för killar. För övriga division I och II skolor bör man ha tävlat mycket på de högre junior-tourerna i Sverige för att kunna konkurrera.


NCAA div III erbjuder inte idrottsstipendium men dock akademiska och internationella stipendium. Trots det kan en division III-skola ha ett starkt golf lag och vara ett bra alternativ till den som inte tillhör svensk elit.

NAIA skolor håller en blandad kvalitet. De bästa skolorna ligger ofta i stater som Florida och Georgia där man kan träna året om. De håller ofta bra nivå där det gäller att gå på eller under par för att konkurrera. En typisk golftävling kan vara över 54 hål. Ett lag består av 5 spelare. De bästa 4 resultaten räknas. Det finns bra stipendier inom NAIA och det kan vara ett bra alternativ för den som söker en mer personlig skola med lite färre elever.

Tennis

Collegetennis håller precis som de flesta sporter en mycket hög nivå. Många spelare från NCAA division I går direkt och spelar professionell tennis efter sina avslutade studier. Som riktlinje kan man säga att för att spela i de bästa division I lagen bör man vara rankad Top 100 bland herrarna i Sverige eller Top 50 på damrankningen. Bra division II och NAIA lag håller nästan samma nivå.

Dam tennisen är en så kallad ”head count sport” och det innebär att dessa stipendier är fulla stipendium och tilldelas endast 8 spelare på varje skola. NCAA erbjuder varje division I skola 4,5 stipendium för killar och för tjejer hela 8 stipendium. Inom division II erbjuder skolorna 4,5 stipendium för killar och 6 för tjejer.

Skolorna har ofta 8-10 spelare som är uppdelade efter en intern ranking som spelar mot motståndarnas rankade spelare. Vid seriespel är det vanligast att man spelar 6 singelmatcher och 3 dubbelmatcher.

 
Ishockey
Ishockeyn i USA håller en mycket hög nivå och konkurrensen är stor då många skolor rekryterar spelare från hela världen.

NCAA division I
För att lyckas ta en plats i ett lag i NCAA division I bör du spela i allsvenskan/elitserien eller vara en utmärkande spelare i J20 SuperElit i Sverige. Om man ser till de 20 främsta lagen i NCAA division I så genererar dessa lag fler spelare som får NHL kontrakt än vad t.ex. den svenska Elitserien gör!

NCAA division II
Det finns endast 7st NCAA division II skolor i dagsläget som erbjuder ishockey och det är för få skolor för att spela om en egen titel för division 2. Dessa skolor får inte heller vara med och spela om titeln i division I eller division III.

NCAA division III
Skolorna i Division III har inte möjlighet att erbjuda idrottsliga stipendier men det finns goda chanser att få akademiska och internationella stipendier på dessa skolor. Nivåmässigt går division III och division I mycket in i varandra. Toppen av division III håller ofta jämna steg med den undre hälften av skolorna i division I, vilket betyder att även division III håller en mycket hög nivå. För spel i toppen av division III bör du som svensk spela i division 1, J20 SuperElit eller toppen av regionselit.

Basket

Basket är en av de största och mest populära collegeidrotterna och konkurrensen om stipendier är därför väldigt hård. Man bör ha erfarenhet av landslagsspel i Sverige för att kunna konkurrera om en plats i ett av de bättre lagen i DIV I eller II. Dock finns det bra möjligheter för dig som tävlar Dvision 1 eller 2 att ta plats i ett NAIA eller NCAA III lag. Tack vare det stora antalet skolor som har basketlag kan även den som inte har meriter från högsta serien hitta en skola som passar.

 Friidrott – Track & Field

För en idrottare finns stora möjligheter att utvecklas att utvecklas i USA . I de varma staterna kan man träna året runt och tävlar mot mycket bra motstånd. Man tävlar i samma grenar som i Sverige. Oberoende av gren kan man säga att för att tävla i division I bör man ha erfarenhet och resultat från svenska seniormästerskapen eller motsvarande. Många duktiga amerikanska atleter har t.ex. tagit ledigt från college för att vara med i VM och OS. Det finns även goda chanser till stipendier för dig som är aktiv och tävlar i Sverige. Både NCAA division II och NAIA erbjuder bra stipendier.

 

Volleyboll

Volleyboll är en stor collegesport. Det flesta skolor har damlag inom volleyboll. Många skolor har också herr volleyboll. Många division I skolor i USA har breda trupper med internationella spelare. Konkurrensen är tuff bland de bästa lagen. Dock finns det en hel del lag som inte är lika starka så det finns stora möjligheter även för den som inte är elitspelare i volleyboll. För att få bra stipendium på en division I skola rekommenderas dock erfarenhet från elitserien.

 

 


Simning

Amerikanarna har alltid varit bra på simning. Det krävs ofta en hed del meriter för att man ska ta plats i ett av de bättre NCAA division I lagen. Kan man visa bra resultat från större mästerskap är det en fördel. Utbudet av skolor med simning är mindre än för andra idrotter eftersom det kräver att man har en anläggning att träna i. De skolor som har ett simprogram är ofta duktiga och rekryterar från över hela USA och internationellt. Stipendier finns att få och ofta rör det sig om 40% mer för tjejer än för killar.

 
Lista över sporter
 

 

 

 

Om oss Historia Personal Partners Karriär Kontor Varför välja oss? Varför studera utomlands? Våra samarbetsskolor Ansökan Vem kan söka? Vad kan jag studera? Studielängd Amerikanska skolsystemet Föräldrainformation Idrottsupplevelsen Amerikanska sportsystemet NCAA & NAIA Lista över sporter Skolkostnader Finansiering Idrottsstipendier Akademiska & Internationella stipendier Stipendiestiftelser Spelarutveckling Showcase Idrottsresor Camps & Clinics Seminarier Mässor Syokonsulet info Food tips Coach info SYO info Frågor & Svar Kontaktinformation Startsida